lördag 3 oktober 2009

Ny telefon!

Här kommer en liten review på nya HTC Hero som jag införskaffat mig:

Det är lite utav en utmanare till iPhone med lite extra krydda bakom känslan att vara uppkopplad och uppdaterad till sociala nätverk som t.ex. Facebook.

[Uppstart]
Det första som händer när man startar telefonen är att det står modellnamnet "HERO" mitt i skärmen. Precis som "alla" andra tillverkare och modeller. Men till skillnad från Nokia och SonyEricsson som bara har ett tråkigt litet ljud som plingar till när dom laddat klart sitt system så dyker det upp en liten grön Android-gubbe som vinkar till en. Totalt onödig finess, men dock rolig och oväntad sak.
Telefonen frågar under första uppstart vad man har för mail, google-konto, facebook-konto m.m. Gör man det så kommer man få en härlig känsla av att hela tiden kunna ha kontakt med den "nya omvärlden" som börjar ligga mer och mer online.
När allt detta är klart är det dags att gå vidare till...:

[Startskärmen]
Den ser ut som bilden ovan. Startskärmen är faktiskt uppdelad i inte mindre än 7 sidor. Vilket innebär att man kan ha 7 sidor med saker som man vill ha tillgång till snabbt utan att behöva leta i programlistan. En hel del av sakerna är online så dom uppdaterar antingen i bakrunden eller precis när man tittar på dom. Inte nog med det. Sedan kan man spara sin uppsättning av 7-sidor och skapa en ny. Så man har en uppsättning sidor för jobbet, en för privat, media m.m. ganska stor frihet att skapa sin egen telefon helt enkelt.
Att telefonen kan köra flera program samtidigt är nog ingen nyhet, men det märks tydligt när man surfar, kollar på youtube, skriver sms, lyssnar på musik, spelar spel eller dyl. Alltid när man låser skärmen eller går tillbaka till startskärmen så ligger sakerna kvar i bakrunden där man lämnade dom, för att man ska kunna komma tillbaka till samma ställe när man startar dom igen.
En uppenbar nackdel med detta är att om man har för många program öppna samtidigt så finns möjligheten att man kör slut på minne eller att telefonen går segt, men jag har inte lyckats med det än ;) Är man orolig att man har för många program igång samtidigt och vill stänga ner dom på något sätt så finns ett program att ladda ner som gör det.

[Sociala närverk]
Den här delen är lite rolig. Jag berättade tidigare att man fick skriva in sin inloggning till Facebook när man startade telefonen första gången. Det verkar som att telefonen har full koll på vad som händer på Facebook hela tiden. När man går in på telefonboken (Här kallat "Personer") och växlar över till "Uppdateringar och händelser" så kommer telefonen att jämföra din telefonbok med dina facebook-vänner och fråga om den får uppdatera din telefonbok med information från facebook som presentationsbild och födelsedag m.m. Underlättar att SE vem man har i telefonboken ;)

Går man i programmet "Album" så kan du givetvis se alla bilder du laddat ner till telefonen samt bilder du tagit med telefonens inbyggda kamera. Men även här få finns kopplingen till facebook. Klickar man på "F" längst ner i skärmen så kommer man helt plötsligt åt alla vänners album som dom laddat upp. Direkt i telefonen!

Nu har jag bara nosat en del i detta och har mycket kvar att upptäcka om denna del.

[Användarvänlighet]
Telefonen är ganska lätt att använda, men eftersom man kan göra den så väldigt personlig så kan den verka en aning rörig när man springer runt överallt i alla menyer. Men om man gör genvägar till det man använder oftast och lägger dom nära till hands så blir den helt plötsligt väldigt direkt och snäll att använda.
Alla menyövergångar flyter på riktigt bra med tanke på att telefonen egentligen kör flera program samtidigt. Det enda jag märkt är att när man surfar och sidan fortfarande laddar så kan det gå lite segt att bläddra runt på sidan. Samt att adress-raden fortfarande är kvar högst upp så den täcker det som är överst på sidan. Men det kan vara en inställning jag missat och det kan säkert vara något dom ändrar på till nästa version av systemet.
Att zooma i bilder och hemsidor görs på precis samma sätt som i iPhone. Man sätter ner 2 fingrar på skärmen och drar fingrarna ifrån varandra för att zooma in. Och "nyper" på bilden för att zooma ut.
Att kopiera text fungerar i princip överallt men hade kunnat haft en möjlighet att finjustera markeringen innan man godkänner att man är nöjd. Men även detta tror jag ändras på framöver.
Att titta på Youtubeklipp var för mig ett riktigt lyft då jag råkade klicka in på ett HD-klipp och blev rädd att telefonen skulle överbelastas och sprängas. Men istället så spelade den det utan problem. Tyvärr tar den inte med subtitles ännu.

[Helhetsintryck]
Helt ok telefon som levererar ordentligt. Lite synd att man är bortskämd med iPhones enorma programbibliotek, men Android-market växer med minst 300 program om dagen och den hastigheten kommer troligen att växa när nästa uppdatering kommer då förhoppningsvis google tillåter att man även kan köpa program. Det kommer göra att flera programmerare kommer vilja göra programmen. Och eftersom att Android är Linux-baserat och iPhone är Unix-baserat så är programspråket liknande och underlättar att "porta" programmen så dom passar båda telefonerna.

Jag gillar denna telefonen. Systemet är under ständig utveckling och programmen väller in. Jag hoppas bara att tillbehörstillverkare kommer igång och skapar lite roliga och onödiga tillbehör.

Inga kommentarer: